Vianočné daiquiri

Autor: Radoslav Procházka | 22.12.2011 o 16:00 | (upravené 22.12.2011 o 16:05) Karma článku: 10,76 | Prečítané:  2101x

Nebudem tu vyplakávať, že som ešte nikdy nebol v žiadnej televízii variť, ani odo mňa do žiadneho časopisu nechceli recept. Wannabe celebrita nie je celebrita, o tom žiadna. Ale aj tak, na Vianoce sa to tak akosi patrí. Navyše, toto je úplne autentické.

Väčšinou sa nám na záhrade urodí toľko červeného ovocia (jahody, maliny, černice, ríbezle), že sa nedá požiť  a treba ho spracovať. Ja z neho robím dreň, ktorú potom, s pomocou trstinového cukru, bieleho karibského rumu a limetky mením na daiquiri, fakt skvostné bio daiquri, čistá ovocná chuť, pravé letné osvieženie, atď. Mojimi najvďačnejšími „zákazníkmi" bývajú manželka, otec a staršia zo sestier s mužom a práve pre nich som pripravil aj vianočnú verziu. Takto sa to robí:

V niektorú vlahú jar zasadíte mišpulu, ktorá vám už na druhý rok začne rodiť. Po prvých mrazoch, keď ovocie zmäkne - zvyčajne až začiatkom decembra - ho zozbierate. Potom nasledujú dlhé hodiny v kuchyni, počas ktorých do nej maloleté deti nemajú prístup, veľa sa v nej nadáva, väčšinou nahlas. Ono sa totiž mišpule nedajú odkôstkovať. Ak aj rezignujete na akékoľvek estetické kritériá a vytlačíte dužinu z obalu spôsobom, ktorý ste naposledy použili vo veku štrnásť rokov, dávno pred tým, než sa na Slovensku objavil sponzor bezmennej hudobnej skupiny Aknécolor, ešte stále ste na samom začiatku. Čokoľvek som robil, furt som bol celý zalepený a furt mi spolu s kôstkami odchádzalo sedemdesiat percent dužiny do odpadu. Tak som to napokon riešil omývaním jadra nad zbernou nádobou  a to celkom fungovalo.

Ďalej, dužina ide do hrnca, a s nejakým primeraným objemom vody a prípadne aj rozmixovanou jablkovou dužinou sa privedie takmer, ale nie úplne do varu. Pridá sa trstinový cukor, veľa škorice, hnedý karibský rum, na arómu som doložil amaretto a v záchvate rozšafnosti aj deci koňaku, a keď to vychladlo, ešte som doplnil citrónovú šťavu a zľahka to celé poprášil zázvorom, naozaj len zľahka. Uvažoval som ešte nad vanilkou, ale som si netrúfol, menej je niekedy viac. (Tieto tety to v tvorivosti dotiahli ešte ďalej: http://www.youtube.com/watch?v=9x7eGuigphQ)

Potom to ide do dóz a do mrazničky, z ktorej sa to vo vhodnej chvíli vyberie a len trochu rozmrazené rozmixuje a podáva.

Jednu vec som zanedbal. Pripravil som totiž aj nealkoholickú verziu pre detváky, len som ju zabudol označiť. Hádam som tam toho rumu dal dosť na to, aby som to vedel rozoznať čuchom.

Pokojné Vianoce všetkým.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Marek Vagovič: Fico sa potrebuje udržať, aby sa kauzy nevyšetrili

Niektorí novinári berú Ficove výroky o prostitútkach príliš osobne, tvrdí novinár Marek Vagovič.

EKONOMIKA

Slováci ponúkajú za železiarne najviac, Američanom sa to máli

Žiaden záujemca neponúka cenu, ktorá by uspokojila U. S. Steel. Predaj neuzavreli.

KOMENTÁRE

Ako Danko začal mať problém s kebabom

Keď to hovoril Breivik, vraveli sme, že mu straší vo veži.


Už ste čítali?